Witaminy

Witamina E

Witamina E jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest zawarta w spirulinie. Spirulina zawiera także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i inne cenne składniki odżywcze. Jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów znanych nam we współczesnych czasach, choć wciąż bardzo mało popularnym.

Witamina D

Witamina D jest jedną z witamin, które należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D charakteryzuje się tym, że w organizmie występuje w postaci prowitamin, czyli w tak zwanej niepełnej postaci i dopiero wskutek pojawienia się pewnego czynnika przekształca się w witaminę D. Czynnikiem tym jest promieniowanie ultrafioletowe.

Witamina K

Witamina K jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K jest niezbędnym elementem, który odpowiada za syntezę czynników krzepnięcia krwi w wątrobie. Dlatego też osoby cierpiące na krwotoki z nosa powinny przyjmować ją w postaci naturalnej i suplementach, jeżeli to konieczne.

Witamina B6

Witamina B6 znana również jako pirydoksyna, charakteryzuje się tym, że jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Witamina B6 należy do tych witamin, które są odporne na wysoką temperaturę, zatem będzie ona zawarta także w niektórych pokarmach przetworzonych.

Witamina C

Witamina C jest zwana także kwasem askorbinowym. To jedna z witamin, które są zawarte w spirulinie. Spirulina jest algą, która ostatnimi czasy stała się nieco bardziej popularnym pożywieniem. Zawartość w niej witaminy C jest jednym z powodów, dla których warto spożywać spirulinę.

Witamina B1

Witamina B1 jest jedną z tych witamin, których źródłem jest między innymi spirulina, czyli alga morska, charakteryzująca się bardzo dużą pożywnością, uznawana za jeden z najlepszych pokarmów na świecie, choć wciąż mało popularna. Witamina B1 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zatem jej źródłem są przede wszystkim świeże owoce, warzywa, ale także produkty zbożowe

Niedobór witaminy B1

Niedobór witaminy B1 jest bardzo groźny dla zdrowia. Przyczyną niedoboru tiaminy mogą być długotrwałe choroby układu pokarmowego. Należy bowiem wspomnieć, że w układzie pokarmowym znajduje się flora bakteryjna, która syntetyzuje tiaminę. Choroby, takie jak biegunki, choroby gorączkowe, a także choroby wątroby, powodują zanik flory bakteryjnej, czego następstwem jest niedobór tiaminy.

Witamina B12

Witamina B12, która jest też znana jako kobalamina, charakteryzuje się tym, że jest witaminą należącą do tych, które są rozpuszczalne w wodzie. Dla przypomnienia witaminy dzielą się na te rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Witamina B12 bierze udział w przemianach aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Witamina B2

Witaminy są ważnymi substancjami regulującymi zmiany zachodzące w organizmie do pewnego stopnia. Odpowiadają między innymi za przemiany metaboliczne. Witamina B2 jest znana również pod nazwą ryboflawiny. Witamina, jaką jest ryboflawina należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w wodzie.
Subskrybuj RSS - Witaminy