Węglowodany - główne informacje

Węglowodany zwane również sacharydami i cukrami, są związkami organicznymi, które dzielą się na mniejsze grupy, a mianowicie na monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy. Węglowodany pełnią funkcję zapasową w organizmie człowieka. Mianowicie chodzi tu o to, że w przypadku, gdy organizm nie potrzebuje energii, węglowodany są magazynowane.

Należy dodać, że węglowodany są magazynowane w wątrobie w postaci glikogenu, ale nie tylko – są przekształcane w tkankę tłuszczową, która w przypadku kobiet tworzona jest w okolicy bioder i pośladków. Nadmierne spożywanie węglowodanów prowadzi do otyłości udowo – pośladkowej. Kobiety cierpiące na tę przypadłość mają figurę o charakterystycznym kształcie gruszki. Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Węglowodany proste są szybko zamieniane na energię, natomiast złożone najpierw rozkładane są do postaci prostszych, czyli do fruktozy i glukozy, a dopiero potem zamieniane na energię. Dlatego też poleca się spożywać pokarmy zawierające ten rodzaj cukrów. W ten sposób zapewniamy sobie magazyn energii na kilka godzin, bez obawy, że węglowodany zostaną zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.



Komentarze