Proteiny

Białka, zwane również proteinami, są jednym z trzech głównych składników odżywczych, które człowiek dostarcza codziennie organizmami spożywając posiłki. Proteiny są bardzo ważnymi składnikami, ponieważ stanowią budulec organizmu. W porównaniu z tłuszczami i węglowodanami ich spożycie jest jednak niskie.

Jeśli chodzi o źródła białka, to należy wymienić przede wszystkim rośliny strączkowe, które są najlepszym źródłem białka roślinnego, a także pokarm mięsny, będący głównym źródłem białka zwierzęcego. Białko znajduje się także w przetworach mlecznych. Mniejsze ilości białka są zawarte w owocach, warzywach i produktach wysoko przetworzonych. Jeżeli weźmie się pod uwagę stopień koncentracji białka, czyli największa ilość białka w najmniejszej ilości pokarmu, to zdecydowanym liderem jest spirulina. Choć spirulina nie jest jeszcze bardzo dobrze znana na polskich stołach, to zdobywa coraz większą popularność zwłaszcza wśród osób, które są na diecie wegetariańskiej. Spirulina to jeden z rodzajów alg.



Komentarze