Cukry złożone

Cukry złożone, znane również jako wielocukry, są jednym z głównych typów węglowodanów. Nie ulega wątpliwościom, że w dzisiejszych czasach spożywa się je znacznie rzadziej. Znajdują się przede wszystkim w brązowym ryżu, ciemnym pieczywie i pełnoziarnistych makaronach.

Są znacznie lepszym wyborem niż cukry proste, ponieważ ich rozkład w organizmie odbywa się stopniowo, zatem uwalnianie energii jest znacznie dłuższe, dzięki czemu nadmiar cukrów nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, tak jak to ma miejsce w przypadku cukrów prostych. Zarówno cukry złożone, jak i cukry proste powinny być dostarczane organizmowi, niemniej jednak znacznie większą część dawki dziennej węglowodanów powinny stanowić cukry złożone. Cukry złożone są polecane głównie jako element śniadania, ponieważ dzięki nim dostarcza się organizmowi energię na cały poranek. Dodatkowo wraz z węglowodanami złożonymi dostarcza się do organizmu błonnik, który poprawia trawienie, a także wspomaga pracę jelit i oczyszcza organizm.



Komentarze